AH Vrij ontwikkelt samen met GKB een aangepaste Combiseeder

De Green Deal is inmiddels een feit. Dat betekent dat vanaf nu onkruidbestrijding met pesticiden grotendeels verleden tijd is. Henk Slootweg van AH Vrij vindt dat er daarom vaker gezaaid moet worden. Hier wordt nu een op maat gemaakte Combiseeder voor ingezet. Daarnaast worden de prikrollen van de machine gebruikt om het blad van onkruid te verzwakken. Henk verteld ons meer over AH Vrij en de samenwerking met GKB Machines.

Wat doet AH Vrij?

Henk werkt al 20 jaar als grasdeskundige bij AH Vrij. Hij is daarmee bezig met het gras bij projecten. AH Vrij is, net zoals GKB, een familiebedrijf in de aannemerij. Het specialisme van AH Vrij ligt vooral bij de natuurgras-sportvelden. Ze willen zoveel mogelijk kennis in huis hebben, zodat daar geen andere partijen voor nodig zijn. Ook met het materieel zijn ze onderscheidend, “We proberen altijd ongeveer 3 dezelfde machines te hebben”, verteld Henk “, zodat we pieken in het werk met eigen tools kunnen opvangen.” Daarbij bedenkt Henk, samen met de directie, welke machines ze nodig hebben. Al vanaf het begin dat GKB machines ontwikkelt werken ze daarom samen.

Waarom had AH Vrij een Combiseeder nodig?

AH Vrij had al een zaaimachine met prikrollen voor de Combiseeder. Met de ingang van de Green Deal vond Henk dat er vaker gezaaid moest worden. Daarbij was het ook belangrijk dat de prikrollen gebruikt konden worden om het onkruid kapot te prikken. Daarom ging hij met Jan-Willem Kraaijeveld in gesprek. “Ik wilde zo’n apparaat, maar die moest wel groter.” Vanuit GKB hebben toen de CS240 ontwikkeld. Deze machine heeft een werkbreedte van 2,4 meter. Dat is net zo breed als de tractoren die ingezet worden.

“Wat direct opvalt bij een GKB Machine is de degelijkheid. Als je er tegenaan knalt zit er niet gelijk een deuk in.”

Waren er nog meer aanpassingen?

Naast de werkbreedte is ook het mechanisme van de zaaihoeveelheid verbeterd. Op het originele fabrieksmodel zit een schuif boven op de machine. Door deze met een hendel te verstellen kon de zaaihoeveelheid aangepast worden. Dit is vervangen door een draaischroef onderaan de machine. Per slag kan er tot op de millimeter nauwkeurig ingesteld worden hoever de zaadtoevoer open staat. “We wilden niet direct de slijptol in de machine zetten.” zegt Henk, ”Dan is het toch leuk dat je samen zoiets kan ontwikkelen.”

Wat is uw uitdaging?

Vertel ons waar u mee zit en wij zoeken voor u de oplossing. Voor de juist tools op uw sportveld zet u GKB Machines in. Bespreek nu uw wensen met onze specialisten.