Makkelijk en snel je golfbaan onderhouden met de Sandfiller

Zorgvuldig beheer van het organische stofgehalte is van cruciaal belang. Hiermee optimaliseer je zowel de gezondheid als de speeleigenschappen van golfgreens. Als het gaat om het beheer van deze rieten lagen, is er geen universele tool of techniek die geschikt is voor elke golfbaan. Toch zijn er methoden en machines beschikbaar, zoals gelijktijdige zandinjectie, die ervoor zorgen dat speeloppervlakten snel en efficiënt bespeelbaar worden gemaakt. GKB vertelt u meer over de technieken en over onze machine die u hierbij helpt: de GKB Sandfiller.

Invloed snelheid ophoping riet

Een aantal factoren is van invloed op de snelheid waarmee riet zich ophoopt. Denk aan klimatologische omstandigheden, de dominante grassoorten die de samenstelling van de greens vormen en de niveaus van voeding die op het oppervlak worden toegepast. Te veel vilt kan ertoe leiden dat greens zacht en waterhoudend worden en vatbaar zijn voor schade door mechanisch onderhoud, vooral tijdens de wintermaanden. Andere nadelen van te veel vilt zijn:

  • het beperkt de luchtstroom;
  • het remt de plantengroei;

Ook kan te weinig organisch materiaal ervoor zorgen dat putoppervlakken hun stabiliteit verliezen.

Te hoog rietgehalte golfbaan

Voor de meeste banen wordt een rietgehalte van ongeveer 5-7% als ‘ideaal’ beschouwd in de bovenste 20 mm van het oppervlak. Wanneer de niveaus hoger zijn, moeten mechanische methoden voor het verwijderen van vilt worden gebruikt, waarbij traditioneel het gebruik van invasieve scarificatie of holle kernen wordt gebruikt. Beide technieken kunnen echter zeer storend zijn voor oppervlakken, wat mogelijk kan leiden tot onenigheid met golfers over de gevolgen die dit heeft voor de speelbaarheid.

De toepassing van zand is zeer effectief. Naast het verminderen van het viltgehalte, is het bekend dat topdressing veel voordelen biedt aan een golfgreen, zoals:

  • verbetering van de doorlaatbaarheid van het oppervlak;
  • een betere grasgroei en de groenheid van de green verbeteren.

Afhankelijk van het type zand, de aangebrachte hoeveelheid en de timing hiervan, kan het echter frustraties veroorzaken bij spelers vanwege het ongemak. Om de verwachtingen van de spelers duidelijk te maken, is communicatie over de noodzaak van zandtoepassing noodzakelijk.

Onze GKB Sandfiller

Om u op weg te helpen, heeft onder andere GKB een techniek bedacht om uw golfbaan te onderhouden. Dat kan met onze GKB Sandfiller. Hierbij wordt de verstoring van het speeloppervlak tot een minimum beperkt!

De GKB Sandfiller:

  • verticuteert het oppervlak tot een diepte van 40 mm;
  • verwijdert organisch materiaal en creëert sleuvel die worden gevuld met zand of een combinatie van zand en zaad;
  • verbetert de drainage en bodemvastheid in één werkgang.

De machine is voorzien van een trechter van 400 liter om het verwijderde materiaal op te vangen, waardoor een schone en opgeruimde afwerking ontstaat en het oppervlak vrijwel onmiddellijk weer gebruikt kan worden om te spelen.

Ervaringen met de GKB Sandfiller

Aannemer Marc Kerr Limited gebruikt de afgelopen vijf jaar de GKB Sandfiller en voert werkzaamheden uit voor golfbanen in het hele land. “Deze machine heeft zoveel voordelen”, legt Marc uit. “Alternatieve methoden voor het beheer van organische stof zijn arbeidsintensief en lopen het risico de oppervlakken buiten spel te zetten, wat voor velen geen optie is gezien de vraag van de leden het hele jaar door. We gebruiken de Sandfiller voor ongeveer 30 golfbanen per jaar.”

GKB Sandfiller: combinatie van viltverwijdering en zandinjectie

“Voorheen gebruikte ik een alternatieve machine die arbeidsintensiever was en die het overtollige zand op de green achterliet. Dat moesten we vervolgens handmatig verzamelen. De efficiëntie van het in één keer kunnen uitvoeren van beide handelingen – viltverwijdering en zandinjectie – was voor ons de reden om over te stappen op de GKB Sandfiller. Het zorgt ervoor dat we het werk veel sneller kunnen uitvoeren, wat ook kosten bespaard voor zowel mezelf als voor de club.”

Geschikt voor alle seizoenen

Marc vervolgt: “De GKB Sandfiller is geschikt voor elk seizoen. In de lente kunnen we winterslijtage herstellen en sterke oppervlakten creëren voor de start van het seizoen. In juli en augustus kunnen we het zaad strooien om de kieming te optimaliseren. In de late herfst zorgen de sleuven voor een betere afwatering. Hij concludeert: “Wanneer de GKB Sandfiller ook gebruikt wordt, het levert een stevig oppervlak op met minder organische stof en verbeterde wortelgroei.”