Golfbaanonderhoud

Golfbaanonderhoud: deze machines heeft u nodig in 2021

Het onderhouden van golfbanen is een complex vak, en wordt voor greenkeepers wereldwijd een steeds grotere uitdaging. Klimaatverandering eist zijn tol: weersomstandigheden zijn extremer, en tegelijkertijd moeten greenkeepers zich aan strenge regels houden omtrent pesticidegebruik. Golfclubs en toernooiorganisaties eisen daarnaast nog steeds een green zo strak als een biljartlaken, met een betrouwbare balrol. Ook bij minder weer, zoals in de herfst. Degelijk materieel is daarom essentieel.
Als het gaat om groenonderhoud voor golfbanen, dan zijn de machines van GKB absolute toppers. Ontwikkeld samen met greenkeepers, zijn dit dé must-haves voor optimaal golfbaanonderhoud anno 2021!

Onderhoud van golfbanen is maatwerk

Iedere golfclub verschilt qua ligging, bodemtype, waterhuishouding, grassoorten, slopes, en andere unieke eigenschappen. U weet zelf als hoofdgreenkeeper het beste welke handelingen wanneer nodig zijn voor uw optimale golfbaanonderhoud. Van behandelingen van de bodem om uw gras perfect te laten ontkiemen, tot aan precisieberegening voor een ideale waterhuishouding van uw clubbaan. We geven u 5 basiselementen van het onderhoud van golfbanen waarbij onze machines u optimaal kunnen ondersteunen.

1. Verticuteren met de VStrong

Ieder voorjaar uw golfbaan verticuteren beperkt de dikte van de vette viltlaag met organisch materiaal. Daarmee voorkomt u verdichting van de toplaag. Dit doet u bijvoorbeeld met de GKB verticuteermachine de VStrong.

2. Betrouwbaar bezanden

In de piek van het golfseizoen moet het prikken en bezanden van de golfbaan plaatsvinden (helaas tot ergernis van veel golfers). Dit zodat de greens snel mogelijk herstellen en de kwaliteit van uw greens optimaal is. Een goede bezanding zorgt ervoor dat:

  • Water kan verdampen
  • Zuurstof in de bodem komt
  • De hoeveelheid organische stof in de toplaag onder controle blijft

Een zandstrooier met een keurig strooibeeld is de GKB Sand Spreader. We maken deze uitgebreid te configureren machine altijd op maat voor u. De Sand Spreader, met nauwkeurig afstelbare strooischotels is ook te gebruiken voor het vullen van zandbunkers en drainagesleuven.

3. Inzaaien en doorzaaien

Doorzaaien van de golfbaan is elk jaar 1 of 2 keer nodig, te voorkomen dat andere grassoorten als straatgras of mossen tot de graslaag kunnen doordringen. De GKB Combiseeder is een multifunctionele doorzaaimachine en erg makkelijk in gebruik. Deze machine met een werkbreedte tot wel 240 cm heeft meerdere verzwaarmogelijkheden voor gebruik op harde velden. Na het prikrollen van 1500 gaten, zaait de machine nieuw graszaad in. Tot slot wordt het zaad in één beweging aangedrukt en uw green nageborsteld. Het mes snijdt (nou ja, prikt) daarbij aan 2 kanten: de prikrollen zorgen tegelijkertijd dat het onkruid verzwakt. De hoeveelheid zaad is nauwkeurig te doseren.

4. Dressen: oppervlakteherstel voor uw golfbaan

Golfbanen beschadigen dagelijks: door bespelen, belopen, berijden en door dieren als vogels, mollen, konijnen en egels. Om het oppervlak van greens en fairways te herstellen, is dressen van uw golfbaan daarom essentieel. Een zandlaag van 1 á 2 millimeter is hiervoor vaak voldoende. Is de samenstelling van uw toplaag al goed? Met onze GKB Ecodresser, hergebruikt u zand uit de bestaande toplaag om deze mee te dressen. Milieubewust dressen dus!

5. Beluchten en diepbeluchten van golfbanen

Beluchten van uw golfbaan is cruciaal om te zorgen dat water sneller in de toplaag kan doordringen. Dit voorkomt plasvorming op de greens en bevordert de waterafvoer naar de ondergrond of drainage. De draagkracht van de bodem verbetert sterk, net als de groeiomstandigheden in de toplaag. Een verdichte toplaag is iets wat je te allen tijde wilt voorkomen bij je golfbaan. Onze diepbeluchters voor golfbanen zoals de GKB Deep Tine Aerator (DTA) zijn goed in te zetten op golfbanen en greens.

Alles-in-1 onderhoud voor golfbanen: de Sandfiller

Bij GKB bieden we naast gespecialiseerde machines voor de bovenstaande handelingen een uiterst innovatieve combinatiemachine voor golfbaanonderhoud. De GKB Sandfiller combineert verticuteren met verschralen. Deze onderhoudsmachine:

  1. Freest sleuven in uw grasmat
  2. Vult de sleuven nauwkeurig met zand
  3. Drukt uw gras zorgvuldig aan

Bespaar met deze machine op uw onderhoudskosten door de combinatie van zandvullen en verticuteren in één werkgang. U kunt de machine zelfs ook gebruiken voor doorzaaien, door het zand dat u gebruikt te vermengen met graszaad.

Golfbaanonderhoud met GKB Machines

U ziet het: GKB Machines biedt een compleet én innovatief gamma aan onderhoudsmachines voor golfbanen. Dus zoekt u een ervaren en betrokken leverancier van machines voor uw golfbaanonderhoud? Wij komen graag met u in gesprek. Neem contact met ons op!