Golfbaanonderhoud

Golfbaanonderhoud: deze machines heeft u nodig in 2021

Door onder andere klimaatverandering en strenge eisen van golfclubs en toernooiorganisaties is het onderhouden van golfbanen een steeds grotere uitdaging. Weersomstandigheden worden steeds extremer, terwijl uw baan strak moet blijven. U moet zich als greenkeeper houden aan regels voor bijvoorbeeld pesticide gebruik. Goed materiaal is daarom belangrijk.

GKB ontwikkelde samen met greenkeepers machines voor het groenonderhoud van uw golfbanen. Welke van deze musthaves zijn onmisbaar voor het uitvoeren van uw handelingen? We geven u 5 basiselementen van het onderhoud van golfbanen waarbij onze machines u optimaal kunnen ondersteunen.

1. Verticuteren

Ieder voorjaar uw golfbaan verticuteren beperkt de dikte van de vette viltlaag met organisch materiaal. Daarmee voorkomt u verdichting van de toplaag. Dit doet u bijvoorbeeld met de GKB verticuteermachine de VStrong. De VStrong heeft maar liefst een werksnelheid van 12 km/u. Zo kunt u in ongeveer 1,5 uur uw veld horizontaal en verticaal snijden.

2. Betrouwbaar bezanden

In de piek van het golfseizoen moet het prikken en bezanden van de golfbaan plaatsvinden (helaas tot ergernis van veel golfers). Dit zodat de greens snel mogelijk herstellen en de kwaliteit van uw greens optimaal is. Een goede bezanding zorgt ervoor dat:

 • Water kan verdampen
 • Zuurstof in de bodem komt
 • De hoeveelheid organische stof in de toplaag onder controle blijft

Een zandstrooier met een keurig strooibeeld is de GKB Sand Spreader. We maken deze uitgebreid te configureren machine altijd op maat voor u. De Sand Spreader, met nauwkeurig afstelbare strooischotels is ook te gebruiken voor het vullen van zandbunkers en drainagesleuven.

3. Inzaaien en doorzaaien

Doorzaaien van de golfbaan is elk jaar 1 of 2 keer nodig. Hiermee voorkomt u dat andere grassoorten als straatgras of mossen tot de graslaag kunnen doordringen. De GKB Combiseeder is een multifunctionele doorzaaimachine en erg makkelijk in gebruik. De Combiseeder kenmerkt zich door:

 • een werkbreedte tot wel 240 cm;
 • meerdere verzwaarmogelijkheden voor gebruik op harde velden;
 • het inzaaien van nieuw graszaad na het prikrollen van 1500 gaten;
 • een mes die aan 2 kanten prikt: de prikrollen zorgen tegelijkertijd dat het onkruid verzwakt;
 • het nauwkeurig doseren van de hoeveelheid zaad.

4. Dressen: oppervlakteherstel voor uw golfbaan

Golfbanen beschadigen dagelijks: door bespelen, belopen, berijden en door dieren als vogels, mollen, konijnen en egels. Om het oppervlak van greens en fairways te herstellen, is dressen van uw golfbaan daarom essentieel. Een zandlaag van 1 á 2 millimeter is hiervoor vaak voldoende. Is de samenstelling van uw toplaag al goed? Met onze GKB Ecodresser, hergebruikt u zand uit de bestaande toplaag om deze mee te dressen. Milieubewust dressen dus!

5. Beluchten en diepbeluchten van golfbanen

Met het beluchten van uw golfbaan voorkomt u dat water in de toplaag doordring. Daarnaast versterkt het de waterafvoer naar de ondergrond of drainage, de draagkracht van de bodem en de groeiomstandigheden in de toplaag.
Onze diepbeluchters voor golfbanen zoals de GKB Deep Tine Aerator (DTA) zijn goed in te zetten op golfbanen en greens. De DTA heeft onderstaande unieke eigenschappen:

 • De DTA is duurzamer dan andere diepbeluchters, dankzij zware afgedichte lagers. Dat scheelt in onderhoud.
 • Uniek tand- montagesysteem, waardoor u sneller dan ooit omschakelt van tanden.
 • Een werkdiepte van maar liefst 40cm!

Alles-in-1 onderhoud voor golfbanen: de Sandfiller

Bij GKB bieden we naast gespecialiseerde machines voor de bovenstaande handelingen een uiterst innovatieve combinatiemachine voor golfbaanonderhoud. De GKB Sandfiller combineert verticuteren met verschralen. Deze onderhoudsmachine:

 1. Freest sleuven in uw grasmat
 2. Vult de sleuven nauwkeurig met zand
 3. Drukt uw gras zorgvuldig aan

Bespaar met deze machine op uw onderhoudskosten door de combinatie van zandvullen en verticuteren in één werkgang. U kunt de machine zelfs ook gebruiken voor doorzaaien, door het zand dat u gebruikt te vermengen met graszaad.

Zoekt u een ervaren en betrokken leverancier van machines voor uw golfbaanonderhoud? Wij komen graag met u in gesprek. Neem contact met ons op!